Sinds een half jaar is Duizeligheidstherapie Twente actief op het gebied van het behandelen en begeleiden van cliënten met duizeligheidsklachten en balansstoornissen.
Nadat er in het dagblad Tubantia een artikel verscheen over de aanpak bij duizeligheidsklachten heeft het storm gelopen. Uit heel Twente wist men de praktijk te vinden en inmiddels zijn al heel veel mensen begeleid bij deze klachten.
Mike Hilverink, eigenaar van Duizeligheids Therapie Twente en Fysio in je Voordeel, legt uit:
Wat is duizeligheid
Een aandoening van het vestibulaire systeem (kleine hersenen, grote hersenen, ogen, evenwichtsorgaan en sensoren in o.a. voeten) veroorzaakt symptomen zoals duizeligheid en/of evenwichtsproblemen. Dit kan je leven ernstig in de war schoppen, waardoor omdraaien in bed of lopen door het gangpad van een supermarkt opeens een hele opgave kan worden.
Plotselinge draaiduizeligheid
Een heftige plotseling ontstane draaiduizeligheid kan ontstaan door een niet zo vaak voorkomende neuritis vestibularis (ontsteking van de zenuw van het evenwichtsorgaantje) of door het veel voorkomende positieduizeligheid.
Diep verborgen in je oor bevindt zich het evenwichtsorgaan. Een zeer complex orgaantje met 3 kanaaltjes met vloeistof en 2 lichaampjes met trilhaartjes en kristalletjes. Je evenwichtsorgaan registreert in welke stand je hoofd staat en of het beweegt of in stilstand is. Een heel duidelijk aanwezige draaiduizeligheid kan plotseling ontstaan doordat een kristalletje van zijn plaats gaat en in een van de kanaaltjes terecht kan komen. Je hersenen weten dan niet meer in welke positie je hoofd staat. De patiënt ervaart dan bijvoorbeeld bij het gaan liggen in bed een plotseling draaien van zijn omgeving. Een angstige ervaring die ongeveer 30 tot 60 seconden kan duren en opnieuw optreedt als je je bijvoorbeeld even later wilt omdraaien in bed. Omdat deze duizeligheid alleen optreedt bij het veranderen van positie wordt het positieduizeligheid genoemd. Onze fysiotherapeuten Mike en Jeroen zijn nu opgeleid om te kunnen herkennen in welke van de 3 kanalen het probleem zich voordoet. Als zij hebben vastgesteld welk kanaaltje is aangedaan kunnen zij door het hoofd van de patiënt in een bepaalde volgorde te bewegen het kristalletje uit het kanaaltje verwijderen. Zodra het kristal verwijderd is krijgen je hersenen weer juiste informatie over de positie van het hoofd zodat de draaiduizeligheid verdwijnt. Vaak is tot vreugde van de patiënt een enkele behandeling al voldoende.
Geleidelijk ontstane evenwichtsproblemen
Duizeligheid en een verstoord evenwicht kan ontstaan door een verstoring in de fijne oog-hoofd (evenwichtsorgaan)- en voet- coördinatie en hoe deze informatie verwerkt wordt door onze hersenen. Als na onderzoek blijkt dat de hersenen niet zijn aangedaan noemen we dit een hypofunctie van het evenwichtsorgaan. Dit kan ontstaan na onder andere een neuritis vestibularis, na een infarct, na een (hoofd)ongeluk of door de ziekte van Ménière of vestibulaire migraine. In de meeste gevallen ontstaan evenwichtsproblemen echter gewoon door het ouder worden. Patiënten ervaren een deinend gevoel in hun hoofd en raken makkelijk uit balans tijdens het lopen waardoor er een kans op vallen ontstaat. Oudere patiënten kunnen zich hier heel onzeker door gaan voelen en ervaren hun evenwichtsproblemen als erg beperkend in het dagelijks leven. Onze fysiotherapeuten Mike en Jeroen zijn nu opgeleid om te kunnen beoordelen of uw evenwichtsklachten nog behandeld kunnen worden door een speciaal hiervoor ontwikkeld revalidatietraject. U bent natuurlijk met uw evenwichtsklachten van harte welkom bij ons om te ontdekken of u hiervoor in aanmerking komt.
Duizeligheid en NAH
Ook mensen met niet aangeboren hersenletsel hebben vaak klachten van duizeligheid en balansstoornissen bijvoorbeeld a.g.v. een hersenbloeding of infarct. Duizelingen kunnen dan ook optreden a.g.v. overprikkeling van het zenuwstelsel. De vestibulaire therapeuten van ons centrum kunnen u helpen bij deze klachten.
Voor meer informatie zie www.duizeligheidstherapietwente.nl of neem contact op met 074-2426742
In deze uitzending van Eén Vandaag wordt het in het kort uitgelegd https://www.npostart.nl/AT_300003026