NAH genoeg niets te zien van Frank Willem Hogervorst.
Een kijkje in het hoofd van iemand met NAH.
Graag wil ik jullie attenderen op een boek over NAH. Het betreft het boek “NAHgenoeg niets te zien” van Frank Willem Hogervorst. Het is absoluut geen studieboek of iets dergelijks. De schrijver heeft namelijk zelf NAH en vertelt zijn verhaal vanaf het moment van het ongeluk dat hij had. Het is makkelijk leesbaar, omdat het auteur niet ontbreekt aan zelfspot en humor. Dat maakt dat je het boek leest letterlijk met een lach en een traan.
Wat vond ik nu zo fijn aan het boek? Vooral de enorme herkenning en erkenning. Bijna alles waar ik last van had, vond ik terug in het boek. Je voelt je ineens een stuk minder alleen staan met alles waar je last van hebt. Het gaf mij het gevoel van “zie je wel, ik ben niet gek, het is echt waar”. Het zorgde voor een hoop tranen, maar de humor van de auteur zorgt ervoor dat je ook heel vaak moet lachen. Bovendien zorgen zijn ervaringen weer voor handigheidjes voor mezelf. Zo las ik bijvoorbeeld over het bestaan van de noise-cancelling headphone. Ik ben de auteur nog steeds dankbaar, dat hij dat heeft beschreven in zijn boek. Het is mijn beste hulpmiddel geworden.
Ook voor naasten is het een heel goed boek. Er wordt duidelijk in beschreven wat het hersenletsel met je doet. Mijn man en dochter hebben het ook gelezen en begrepen daardoor beter wat er met mij gebeurde, net als een paar andere naasten. Tijdens het lezen had ik nog revalidatietherapie en heb ik het boek ook met mijn psychologe en mijn revalidatiearts besproken. Tot mijn verrassing lag het boek bij de volgende afspraak bij de arts bovenop het bureau en zei ze dat ze het zo’n goed boek vond, dat het inmiddels “verplichte kost” was voor het hele revalidatieteam. Dat zegt toch wel iets over het boek!
Als je het gaat lezen: veel leesplezier! Astrid van ‘t Hof
“Mooi geschreven verslag over leven na traumatisch hersenletsel ‘je vindt jezelf niet terug maar je moet jezelf opnieuw uitvinden’ van Frank Willem Hogervorst. Aanrader voor artsen, familie en patiënten!
Joukje van der Naalt, Professor in Neurotraumatologie
“Pak dit boekje, het is van grote waarde: Lees, huiver en vat moed.”
Hans van Dam, Docent en consulent hersenaandoeningen
“Ik ben onder de indruk dat iemand met cognitieve klachten het allemaal zo goed kon op-/omschrijven!”
Prof. Dr. L. Fasotti, hoogleraar Neuropsychologie